AKO VOLITE BESEMENO GROŽĐE POSLE OVOGA ĆETE PRESTATI DA GA JEDETE: Evo zašto ga morate IZBEGAVATI u širokom luku
Grožđe, Foto: Rina

pažnja

AKO VOLITE BESEMENO GROŽĐE POSLE OVOGA ĆETE PRESTATI DA GA JEDETE: Evo zašto ga morate IZBEGAVATI u širokom luku

Ali jednostavno izbegavanje semenki grožđa nije nužno dobro za vaše zdravlje

Objavljeno:

Mnogima je neprijatno kada im se seme grožđa zaglavi među zubima. Osim što nemaju poseban ukus, semenke grožđa imaju gorak ukus za većinu ljudi. Iz tog razloga, sorte grožđa bez semena su veoma popularne. Iako se u prirodi javljaju i sorte bez semena, ove bobice su obično veoma male.

Da bi se dobilo grožđe bez koštica dobrog ukusa, ono se selektivno uzgaja i manipuliše hormonima tokom rasta. Konkretno, ovo znači: Vinova loza se prska giberelinima i auksinom tokom faze rasta. Kao rezultat toga, plodovi ne formiraju seme, udaljeniji su i veći su kada se beru od neobrađenih plodova.

Iako se krajnji rezultat smatra bezbednim za ljudsku upotrebu, nedostaju istraživanja o mogućim dugoročnim efektima. Ali jednostavno izbegavanje semenki grožđa nije nužno dobro za vaše zdravlje.

Grožđe
foto: RINA

Seme grožđa: Zašto je tako zdravo?

Zdravstvena svojstva grožđa nalaze se u često nevoljenim semenkama. Sadrže, između ostalog, oligomerne proantocijanidine (OPC), koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Takođe se kaže da poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imuni sistem.

Postoji nekoliko dobrih razloga za kupovinu grožđa sa semenkama - ovo posebno važi za plave, crvene ili crne sorte. To je zato što sadrže veći sadržaj resveratrola od belog grožđa i takođe posebno veliku količinu kvercetina. Resveratrol se često pozdravlja kao čudo protiv starenja jer se kaže da sprečava starenje kože i štiti ćelije od slobodnih radikala. Kvercetin je biljni pigment sa sličnim efektima i takođe može da ublaži simptome alergije jer ima antihistaminska i antivirusna svojstva.

Zašto bi trebalo da zagrizete seme?

Možete imati koristi od svih ovih prednosti za zdravlje i lepotu samo ako se s vremena na vreme zagrizete gorke semenke grožđa. Ovo je jedini način da dragocene aktivne sastojke i hranljive materije unesete direktno u svoje telo.

Ili možete da se počastite salatom s vremena na vreme sa visokokvalitetnim, hladno ceđenim uljem semenki grožđa, ono još uvek ima sve dobre stvari u sebi, a možete ga koristiti i za negu kože.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.